RECESIUNE economica. FMI cere Romaniei reducerea cheltuielilor cu 2 miliarde de euro.

Dezechilibrele macroeconomice s-au adâncit, pe fondul creșterii veniturilor cetățenilor spre media europeană și a creșterii economice bazate pe consum, arată comunicatul oficial al Fondului Monetar Internațional (FMI) la finalul vizitei în România a delegației oficiale.

Primul pas pentru consolidarea fiscală și reducerea posibilității unei recesiuni ar fi atingerea unei ținte a deficitului bugetar de 2,75% în acest an, arată FMI, care estimează că aceasta ar însemna ”măsuri suplimentare de 0,9% din PIB”. Cu alte cuvinte, FMI recomandă o scădere a cheltuielilor sau creștere a veniturilor în valoare totală de aproape un punct procentual din PIB (circa 10 miliarde de lei).

Dacă nu va fi schimbat cursul politicilor, progresele în privința convergenței (creșterea standardului de viață spre media europeană) ar putea regresa, afectând veniturile pensionarilor și ale celor cu venituri mici, arată instituția internațională.

Investițiile publice și private au fost pe un trend descendent în ultimii ani, ceea ce afectează perspectivele de creștere pe termen lung.

Legea pensiilor ar aduce o cheltuială suplimentară de aproape 4% din PIB, ceea ce ar pune o presiune mare pe finanțele guvernamentale și o mare povară pentru tânăra generație, potrivit FMI.

FMI avertizează asupra riscurilor pe care le au proiectele în parteneriat public – privat (PPP), promovate masiv de guvernul Dăncilă, și arată că ar trebui analizate extrem de atent și căutate finanțări alternative, precum fondurile europene.

Reducerea corupției ajută la îmbunătățirea veniturilor guvernamentale, eficientizează cheltuielile și întărește competitivitatea.

FMI critică și OUG 114, arătând că unele prevederi ”pot crea distorsiuni care frânează investițiile sau alocarea eficientă a resurselor”.

%d blogeri au apreciat: